• probio
 • Főoldali első kép
 • Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű Szelénnel

  Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű Szelénnel

  Az egyik legjobban hasznosuló magnézium forma! A magnézium szerves kötésben, almasavhoz kapcsoltan kerül a szervezetbe, ahol az almasav további energiát szolgáltat sejtjeink a magnézium és szelén pozitív hatásai mellett!

  Érdekel a termék!
 • Napfényvitamin Sport & ArtProtect

  Napfényvitamin Sport & ArtProtect

  8 komponensű sport és ízületvédő komplex. Hatóanyagainak köszönhetően mérsékelheti az ízületi gyulladásokat, védi az ízület szerkezeti stabilitását és ellensúlyozhatja a porckopást!

  Érdekel a készítmény!
 • Napfényvitamin ResistanceStop Na-R-ALA

  Napfényvitamin ResistanceStop Na-R-ALA

  Az alfa-liponsav továbbfejlesztett formáját tartalmazó készítmény. Az alfa-liponsav képes megújítani más antioxidánsokat (E-vitamin, C-vitamin, Q10, Glutathion) fokozva ezzel a szervezet oxidatív stresszel szembeni védelmét!

  Érdekel
 • Napfényvitamin D3-K2-vitamin és szerves cink-réz komplex Prebiotikummal

  Napfényvitamin D3-K2-vitamin és szerves cink-réz komplex Prebiotikummal

  4000 NE D3-vitamint tartalmazó termék hasznosulást segítő K2-vitaminnal, fontos szerves kötésű nyomelemekkel, valamint bélflóránk egészséges működését támogató Inulinnal dúsítva!

  Érdekel a készítmény!
 • Prémium Magnézium-malát 450 mg

  Prémium Magnézium-malát 450 mg

  Az egyik legjobban hasznosuló magnézium forma! A magnézium szerves kötésben, almasavhoz kapcsoltan kerül a szervezetbe, ahol az almasav további energiát szolgáltat sejtjeink! Emelt dózisú magnézium-malát tartalommal!

  Érdekel a termék!
 • C Supplement matrix

  C Supplement matrix

  Az L-aszkorbinsav, azaz a C-vitamin felszívódását segítő, oxidációját gátló és biológiai hozzáférhetőségét növelő termonutriens hatóanyaggal kiegészített speciális C-vitamin Quercetinnel dúsítva!

  Érdekel a készítmény!
 • GoIMMUN Béta- és Alfa-glükán 290 mg

  GoIMMUN Béta- és Alfa-glükán 290 mg

  Magas béta-glükán tartalommal rendelkező komplex immunrendszert támogató készítmény alfa-glükánnal, olajfalevél kivonattal és szerves kötésű cinkkel dúsítva!

  Érdekel a készítmény!

Magnézium és a Diabetes

2018.07.29.

Magnézium és a Diabetes

Nemzetközi kutatási eredmények támasztják alá, hogy a lakosság 60-70%-a rendellenes magnézium szinttel rendelkezik, ebből 40% súlyos hiányt szenved ebben a létfontosságú ionban. Az orvosok 7-8%-a gondol csak bizonyos tünetek jelentkezésekor (lábgörcs, krónikus fáradtság, szívritmus zavarok, cukoranyagcsere zavarai stb.) magnézium hiányra.

Az egészségügyi szakemberek körében is méltánytalan helyet kapott az egészségmegőrzés és kiegészítő terápiák között a magnézium. A mai napig lebecsülik hiányának negatív élettani hatásait, aminek akár igen komoly következményei is lehetnek hosszútávon. Jól tudjuk, hogy a magnézium több, mint 300-féle enzimek által vezérelt folyamatban vesz részt, többségében ő maga is enzimalkotó. Enzimek nélkül szervezetünk nem lenne életképes. Széleskörű alkalmazási lehetőségét bizonyítja, hogy a pánikbetegeknél tapasztalható "szívdobogás érzés", illetve a konkrét szervi elváltozás nélkül is fennálló szívritmus zavarok is javulást mutatnak megfelelő mennyiségű és minőségű magnézium pótlás után. A szívizomzat komoly magnézium raktár testünkben, elősegíti a szív kiegyensúlyozott működését.

Nemzetközi kutatási eredmények támasztják alá, hogy a lakosság 60-70%-a rendellenes magnézium szinttel rendelkezik, ebből 40% súlyos hiányt szenved ebben a létfontosságú ionban. Az orvosok 7-8%-a gondol csak bizonyos tünetek jelentkezésekor (lábgörcs, krónikus fáradtság, szívritmus zavarok, cukoranyagcsere zavarai stb.) magnézium hiányra, ami elkeserítő érték ahhoz képest, hogy milyen sok akut- és krónikus problémát lehetne megszüntetni vagy kordában tartani megfelelő magnézium pótlással. Az alacsony magnézium szint oka lehet az elfogyasztott ételek alacsony magnézium tartalma, az állandó stressznek kitettség, bizonyos vese- és anyagcsere problémák, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék túlzott fogyasztása, mivel azok magas fitin (fitinsav) tartalma megköti az ásványi anyagokat, így akadályozza például a magnézium, vas, kalcium felszívódását is.

A magnézium kiemelkedően fontos szerepet tölt be a megfelelő D-vitamin anyagcserében

A D-vitaminnak alapvetően három jól elkülöníthető formáját különböztetjük meg a szervezetünkben:

 • Cholecalciferol (az étrend-kiegészítőkkel elfogyasztott forma)
 • 25-hydroxi D-vitamin (köztes forma, melyet például a bélflóra is képes előállítani)
 • 1,25-dihydroxicholecalciferol (aktív D3-vitamin, mely hormonszerű hatásánál fogva fejti ki megannyi védő hatását)

Ahhoz, hogy az inaktív formától eljussunk a számunkra hasznosítható aktív formáig három enzimre van szükség, illetve egy speciális D-vitamin szállító fehérjére. Nos mindhárom enzim és a szállítófehérje felépítéséhez szükséges a magnézium. Magnézium hiányában károsodik a D-vitamin aktiváció a vesében és hiába fogyasztunk napi 4-5 000 NE D-vitamint, ennek ellenére sem lesz elégséges a vérünk aktív D-vitamin szintje. A kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a javasolt mennyiségnél kevesebb D-vitamin fogyasztásából adódó krónikus betegségek kialakulásának lehetőségét ellensúlyozza a megfelelő magnézium bevitel, ez azért lehetséges, mert a magnézium jelenlétében a kevés D-vitamin is rendkívül jól fog hasznosulni. (Szükséges magnézium ion mennyiség naponta nőknek 250-320 mg, férfiaknak 330-420 mg).

Jól tudjuk azt is, hogy az elégtelen magnézium bevitel rontja a cukoranyagcserét, emelheti az inzulin rezisztencia, a metabolikus sy. és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Kialakult cukorbetegség esetén a vese fokozottan üríti a magnéziumot, így az ördögi kör zárult.

A fokozott magnézium ürítés, az elégtelen magnézium fogyasztás súlyosbítja a cukorbetegséget, fokozza a szövődmények kialakulását elsősorban a szív- és érrendszer területén. A magnézium egyébként az erek falában fokozza az elasztin termelődést, mely az erek rugalmasságát biztosítja, így alacsony magnézium szint mellett az erek falának rugalmassága csökkenhet, nő az érelmeszesedés rizikója és a magas vérnyomás betegség kialakulásának lehetősége is. Tehát elmondható, hogy cukorbetegeknél kiemelkedő fontosságú a magnézium pótlás a cukor anyagcsere megfelelő működéséhez, a betegség elmélyülésének gátlásához és a szövődmények elkerülése végett.

Egy kutatás szerint, melyben 2-es típusú cukorbetegeket vizsgáltak, a betegek 89%-ánál igazoltak alacsony magnézium szintet, ebből 39%-uk súlyos magnézium hiányban szenvedett. (Huang és mtsai. 2012.)

2007-es metaanalízisből tudjuk, mely hét vizsgálat eredményeit foglalta össze, hogy napi 100 mg magnézium ion kiegészítéssel 15%-al csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye. (Larsson és Wolk 2007.)

Napi 200 mg többlet magnézium ion bevitel 13%-al csökkentette a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) megbetegedések kockázatát. (Del Gobbo és mtsai. 2013.)

Akár egészségesek vagyunk akár nem sejtjeink napi szinten megkövetelik a magnéziumot, rajtunk áll megadjuk-e számukra ezt az éltető elemet!

Pintér Zoltán

termékfejlesztésért felelős
vezető munkatárs

Termékajánló: 

Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű Szelénnel >>

vissza

Top termékek

Napfényvitamin D3-K2-vitamin …

Napfényvitamin D3-K2-vitamin és szerves cink-réz komplex Prebiotikummal Nettó ár: 2 992 Ft
Bruttó ár: 3 800 Ft
Új

Prémium Magnézium-malát …

Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű szelénnel 80 mcg Nettó ár: 3 319 Ft
Bruttó ár: 4 215 Ft
Új

Újdonságok

Sport & ArtProtect …

Sport & ArtProtect ízületvédő komplex Nettó ár: 3 646 Ft
Bruttó ár: 4 630 Ft
Új

ImmunMEGA Napfényvitamin pack

ImmunMEGA Napfényvitamin pack Nettó ár: 11 650 Ft
Bruttó ár: 14 796 Ft
Új

Kapcsolat

Vitamin Sunlight Kft.

6722 Szeged, Gogol utca 3. IV. emelet 19.

Adószám: 26379010-2-06

Cégjegyzékszám: 06-09-024517

KSH: 26379010-4791-113-06

Budapest Bank Zrt.

10102842-11496200-01005003

Tel: +36 (70) 547 23 57

E-mail: info@vitaminsunlight.hu

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

+36 (70) 547 23 57

Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.