• probio
 • Főoldali első kép
 • Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű Szelénnel

  Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű Szelénnel

  Az egyik legjobban hasznosuló magnézium forma! A magnézium szerves kötésben, almasavhoz kapcsoltan kerül a szervezetbe, ahol az almasav további energiát szolgáltat sejtjeink a magnézium és szelén pozitív hatásai mellett!

  Érdekel a termék!
 • Napfényvitamin Sport & ArtProtect

  Napfényvitamin Sport & ArtProtect

  8 komponensű sport és ízületvédő komplex. Hatóanyagainak köszönhetően mérsékelheti az ízületi gyulladásokat, védi az ízület szerkezeti stabilitását és ellensúlyozhatja a porckopást!

  Érdekel a készítmény!
 • Napfényvitamin ResistanceStop Na-R-ALA

  Napfényvitamin ResistanceStop Na-R-ALA

  Az alfa-liponsav továbbfejlesztett formáját tartalmazó készítmény. Az alfa-liponsav képes megújítani más antioxidánsokat (E-vitamin, C-vitamin, Q10, Glutathion) fokozva ezzel a szervezet oxidatív stresszel szembeni védelmét!

  Érdekel
 • Napfényvitamin D3-K2-vitamin és szerves cink-réz komplex Prebiotikummal

  Napfényvitamin D3-K2-vitamin és szerves cink-réz komplex Prebiotikummal

  4000 NE D3-vitamint tartalmazó termék hasznosulást segítő K2-vitaminnal, fontos szerves kötésű nyomelemekkel, valamint bélflóránk egészséges működését támogató Inulinnal dúsítva!

  Érdekel a készítmény!
 • Prémium Magnézium-malát 450 mg

  Prémium Magnézium-malát 450 mg

  Az egyik legjobban hasznosuló magnézium forma! A magnézium szerves kötésben, almasavhoz kapcsoltan kerül a szervezetbe, ahol az almasav további energiát szolgáltat sejtjeink! Emelt dózisú magnézium-malát tartalommal!

  Érdekel a termék!
 • C Supplement matrix

  C Supplement matrix

  Az L-aszkorbinsav, azaz a C-vitamin felszívódását segítő, oxidációját gátló és biológiai hozzáférhetőségét növelő termonutriens hatóanyaggal kiegészített speciális C-vitamin Quercetinnel dúsítva!

  Érdekel a készítmény!
 • GoIMMUN Béta- és Alfa-glükán 290 mg

  GoIMMUN Béta- és Alfa-glükán 290 mg

  Magas béta-glükán tartalommal rendelkező komplex immunrendszert támogató készítmény alfa-glükánnal, olajfalevél kivonattal és szerves kötésű cinkkel dúsítva!

  Érdekel a készítmény!

Depresszió és Magnézium hiány kéz a kézben járnak!

2018.10.09.

Depresszió és Magnézium hiány kéz a kézben járnak!

A depresszió általános problémává vált a modern társadalomban. Az ősz beköszöntével mindannyiunknál jelentkezhet átmeneti lehangoltság, a napsütés hiánya miatti téli depresszió, de mindezeket nem szabad összekeverni a valódi depresszióval, melynek számos formáját ismerjük.

A szakemberek egy része a gyógyszeres kezelést és a pszichoterápiás megoldást javasolják, míg vannak akik az általános lehangoltságot, illetve a depresszió tüneteit arra vezetik vissza, hogy a sejtek, leginkább az idegsejtek egyszerűen nem jutnak hozzá a számukra fontos mikrotápanyagokhoz.

Megfigyelések igazolják, hogy a depresszióban szenvedő betegek szép számmal mutattak javulást miután táplálkozásukat kiegészítették esszenciális aminosavakkal, hosszú láncú omega-3 zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal (Magnézium leginkább).

Most nézzük meg egy-két kutatási eredmény szemszögéből is milyen pozitív hatást képes gyakorolni depresszió esetén pusztán csak a megfelelő minőségű magnézium vagy éppen a szelén bevitelre való odafigyelés!

A Magnézium-kiegészítés pozitívan hat mind a szorongásos, 
mind a depresszióban szenvedő betegekre

Egy 3172 fős (férfiak és nők, átlagéletkor 38,4 év) mintát vizsgáló iráni kutatás során a szakemberek megállapították, hogy a magnézium-kiegészítés hatására a nőknél kisebb eséllyel alakult ki szorongásos állapot. A szorongás, illetve a depresszió felméréséhez a kórházi szorongás-depresszió skála iráni validált változatát használták fel. Magasabb magnézium ion bevitel esetén akár 39%-al kisebb volt az esélye a szorongásos tünetek megjelenésének. A kutatás során az is kiderült, hogy az étrendi magnézium bevitel szignifikáns fordított összefüggést mutatott a depresszióval a normális testsúlyú férfiak és a túlsúlyos nők esetén, tehát ezen embereknél az alacsony magnézium bevitel maga után vonta a depresszió kialakulásának fokozott kockázatát vagy a depresszió további meglétét, esetleg súlyosbodását. 

Anjom-Shoae J. és mtsi. (2018): The association between dietary intake of magnesium and psychiatric disorders among Iranian adults: a cross-sectional study. Br J Nutr. 2018 Sep;120(6):693-702. doi: 10.1017/S0007114518001782. Epub 2018 Aug 2.

Magnézium és Major depresszió

A major a depresszió súlyosabb formájának elnevezése, ami az esetek 60%-ban a klasszikus kezeléseknek is ellenáll vagy némi javulás után újra visszaesést mutat a beteg, igen nagy kihívás a szakemberek számára a depresszió ezen formája. 

A magnézium kulcsfontosságú elem lehet a jövőben a major depresszió kiegészítő kezelésében, hiszen bizonyított, hogy magnézium hiány esetén az NMDA kapcsolt kalcium csatornák deformálódnak, ami idegi sérülést, neurológiai diszfunkciót vonhat maga után. Magyarán mondva magnézium hiányában a szervezetet behálózó idegek működésében zavar keletkezik.

A depresszió súlyosabb formájánál alkalmazott magnézium kiegészítésre vonatkozó első adat 1921-ből ered, ahol 250 betegből 220-nál eredményesnek bizonyult.

Egy 2008-as kutatás alkalmával kiderült, hogy a major depresszió kezelésében a magnézium pótlás ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a triciklikus antidepresszáns (imipramin) terápia. Érdekes megfigyelés, hogy az alacsony magnézium szint csökkenti a szerotonin szintet. A szerotonin felelős az elégedettség érzésért, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot ad idegrendszerünknek. Hiánya kedvez a depresszió kialakulásának. Azt is megfigyelték, hogy az antidepresszánsok növelik az agyi idegsejtek magnézium ellátottságát. 

Mindezekből levonható az a következtetés, hogy a megfelelő magnézium ellátottság védelmet nyújthat még az olyan súlyos állapottal szemben is, mint amilyen a major depresszió. A kutatók egyértelműen javasolák a magnézium-kiegészítést a kezelés és megelőzés során is.

Vink R. és mtsi. (2011): Magnesium and major depression. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011.Antidepresszáns élelmiszerek és kiegészítők

Egy nagyon friss, 2018 szeptemberi bejegyzésű kutatás azon élelmiszereket vizsgálta, melyek olyan komponensekkel rendelkeznek, melyek segítséget nyújthatnak a depresszió megelőzésében. 12 olyan tápanyagot, élelmiszert vettek górcső alá, melyek a szakirodalmi feljegyzések alapján is igazolt hatékonyságúak lehetnek a depresszió kezelésében, illetve megelőzésében. Ezek az élelmiszerek a legmagasabb pontszámot érték el az AFS azaz a kutatók által felállított antidepresszáns élelmiszer skálán. 

Antidepresszáns mikrotápanyagok: Magnézium, Kálium, Folát, Vas, Hosszú láncú omega-3 zsírsavak (EPA, DHA), Szelén, Tiamin, A-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, Cink

Élelmiszerek kiemelkedő AFS pontszámmal: osztriga, kagyló, egyéb tenger gyümölcsei

LaChance LR. és mtsi. (2018): Antidepressant foods: An evidence-based nutrient profiling system for depression. World J Psychiatry. 2018 Sep 20;8(3):97-104. doi: 10.5498/wjp.v8.i3.97. eCollection 2018 Sep 20.

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán

vissza

Top termékek

Napfényvitamin D3-K2-vitamin …

Napfényvitamin D3-K2-vitamin és szerves cink-réz komplex Prebiotikummal Nettó ár: 2 992 Ft
Bruttó ár: 3 800 Ft
Új

Prémium Magnézium-malát …

Prémium Magnézium-malát 400 mg szerves kötésű szelénnel 80 mcg Nettó ár: 3 319 Ft
Bruttó ár: 4 215 Ft
Új

Újdonságok

Napfényvitamin GoIMMUN …

Napfényvitamin GoIMMUN Béta- és Alfa-glükán 290 mg Nettó ár: 3 583 Ft
Bruttó ár: 4 550 Ft
Új

ResistanceStop Na-R-ALA 150 …

ResistanceStop Na-R-ALA 150 mg antioxidáns formula Nettó ár: 6 693 Ft
Bruttó ár: 8 500 Ft
Új

Kapcsolat

Vitamin Sunlight Kft.

6722 Szeged, Gogol utca 3. IV. emelet 19.

Adószám: 26379010-2-06

Cégjegyzékszám: 06-09-024517

KSH: 26379010-4791-113-06

Budapest Bank Zrt.

10102842-11496200-01005003

Tel: +36 (70) 547 23 57

E-mail: info@vitaminsunlight.hu

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

+36 (70) 547 23 57

Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.